projekt, UGINBPŽ, znakovni jezik

Rad tumača za vrijeme COVID-19 pandemije

Cijelu jesen i sad već početak zime ograničenja zbog opasnosti od zaraze koronavirusom se povećavaju. Provedba projekta „Pružanje usluge osobne asistencije osobama oštećena sluha“ kojeg financira EU iz ESF u 100% intenzitetu iz programa “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II”, skupina 2: UP.02.2.2.09.0006 u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” kojim se pruža usluga komunikacijskog posredovanja za naše korisnike, opet se većinom odvija na daljinu.

Korisnicima je vrlo teško, a i boje se zaraze, zbog obveze nošenja maski u svim javnim prostorima, javnom prijevozu, i stoga se odlučuju radije na videopozive i poruke Marku. On u njihovo ime osobno ili telefonom obavlja poslove i druge potrebe u gradu. Za isti posao ponekad i po nekoliko puta je na video ili telefonskoj vezi s istim korisnikom u jednom danu. To naravno produljuje vrijeme za realizaciju pojedinog posla. Po obavljenom telefonskom razgovoru ili odlaskom u neke institucije Marko uzvraća video poziv, objašnjava što je mogao obaviti umjesto njih i savjetuje se o daljnjim radnjama ili potrebama.

Vrijeme je blagdana i naši korisnici kao i svi drugi ipak žele obilježiti te dane. Nabavku u trgovinama ili tržnici Marko obavi prema popisu koju mu dostave korisnici i potom to sve razvozi po kućnim adresama – sve u interesu da se stariji korisnici ne moraju izlagati opasnosti zaraze.

U onim poslovima gdje korisnici moraju sami otići u neku od institucija, zbog osobne predaje dokumentacije, potpisivanja i slično, Marko je neizostavna pratnja i direkni komunikacijski posrednik. Naravno, uz zaštitnu masku i druge propisane mjere zaštite od zaraze koronavirusom, ograničen broj ljudi u isto vrijeme u javnim prostorima vrlo često znaći  i sat, dva dulje za riješiti obvezu što je prije trebalo znatno manje vremena.

Poznavaoci gluhih osoba znaju da oni uz znakovni jezik (rukama) dodatno i bolje razumiju čitajući s usana sugovornika. Zbog maski koje prekrivaju usta to nije moguće i u direktnom kontaktu našim članovima je i ta maska dodatan problem i teže rješavaju svoje potrebe.

Ipak svi smo optimistični i vjerujemo da će sve ovo u 2021. proći.

Marko i naša korisnica koja je morala osobno doći u Centar za socijalnu skrb samo predati dokumentaciju i potpisati se. Za to im je trebalo više od 1 sat.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s