O Udruzi

Logo Udruge
Logo Udruge

TKO SMO?

Udruga Gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije, grad Slavonski Brod.

GDJE SMO?

Horvatova 2, Slavonski Brod.

22. travnja 1956. g. grupa osoba oštećena sluha na čelu sa Aleksandrom Bertanjolijem, Petrom Balabanićem, Franjom Erešom i Franjom Kneževićem imajući i sami problema u snalaženju sa zakonskim propisima, osobnom izoliranošću u društvu i svime što loše dostupna informacija donosi, odlučili su osnovati udrugu – tadašnji Savez gluhih Kotara Slavonski Brod. Mjesto gdje će osobe oštećena sluha i njihove obitelji moći dobiti kvalitetniju informaciju za potrebe rješavanja problema.

Udruga im je postala mjesto okupljanja, druženja, zabave i  izlaska iz „svijeta tišine“. Mjesto zaljubljivanja koje je nerijetko završilo brakom i djecom i ostala to već 65 godina bez prestanka.

Helen Keller, gluhoslijepa osoba davno je rekla: „GLUHOĆA NAS RAZDVAJA OD LJUDI.“

Da bismo ublažili razdvojenost, izbjegli usamljenost, ostvarili određena prava i olakšali osobama oštećenoga sluha svakodnevicu, određeni su ciljevi i zadaci Udruge: okupljanje osoba oštećena sluha i članova njihovih obitelji radi promicanja, zaštite i unapređenja kvalitete života. Od samih početaka Udruga se brine da gluha i nagluha djeca završe školovanje informiranjem njihovih roditelja o načinu i mogućnostima. Veliki broj sadašnjih članova obrazovao se u Školi „Slava Raškaj“ u Zagrebu ili Suvagu (većinom nagluha djeca) i stekli srednjoškolsko obrazovanje. Članovi su tako mogli naći zaposlenje i privređivati kao i svi drugi ljudi. No, stanjem na tržištu rada danas je 80% radno sposobnih članova nezaposleno. Samo jedan od članova uspio je ostvariti punu mirovinu s osnova radnog staža. Zahvaljujući majci jednog od članova i Udruzi, te razvojem Centra za socijalnu skrb, danas članovi imaju barem pravo na osobnu invalidninu koja uz razne vidove socijalne pomoći ublažava materijalno stanje obitelji.

Od 2009. g., uz pomoć tadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih, Udruga osigurava veću i kvalitetniju dostupnost informacija i premošćivanje komunikacijskih barijera članova  uz Tumača/prevoditelja znakovnog jezika gluhih. Time olakšava integraciju u lokalnu sredinu i obavljanje svakodnevnih potreba bez zadrške. Ovu vrstu usluge provodimo trenutno do kraja 2021. g. kroz trogodišnje projekte RH.

Organiziranjem aktivnosti od interesa za članove Udruga radi na edukaciji, socijalizaciji, izbjegavanju diskriminacije i izoliranosti šire društvene zajednice.

U suradnji s Hrvatskim Zavodom za zapošljavanja PU Slav. Brod i s Gradskom upravom kroz program Javnih radova tijekom godina zapošljavali smo članove sezonski.

2013. godine deset članova završilo je Školu informatike uz suradnju s Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih i Hrvatskim Zavodom za zapošljavanje. Stečeno znanje upisuje se u dokumentaciju o stručnom usavršavanju.

Osobitu pažnju poklanjamo djeci i mladima oštećena sluha i njihovim roditeljima u provođenju aktivnosti kojima se izbjegavaju svi oblici društveno neprihvatljivog ponašanja. Vodimo brigu o starim, bolesnim članovima i njihovim obiteljima. Pratimo i obavještavamo o svim zakonskim promjenama i pravilima invalidnih osoba i u smislu savjetodavnog tijela upućujemo na izvršenje potrebnih radnji za ostvarenje istih iz područja zdravstva, mirovinskog, socijalne skrbi, prava iz radnog odnosa, prava i obveza nezaposlenih. Vodimo brigu o kvalitetnom i zakonitom radu Udruge od interesu za sve članove podjednako.

Osobama oštećena sluha iz Slavonskog Broda i dijela općina koje gravitiraju Brodu Udruga je drugi dom, luksuzni kafić i restoran i kino i kazalište. Udruga ima veliku vitrinu punu pokala i raznih drugih priznanja našim sportski orijentiranim članovima. Sudionici smo svih lokalnih događanja, sajmova, manifestacija kroz izložbe radova Kreativne radionice.

Prostor od 60 m2  u kojem djelujemo od 1956. g. dan je na korištenje od Gradske uprave bez najma. Grad Slavonski Brod 2006. g. financirao je uvođenje plinskog grijanja prostorija a 2011. g. vanjski izgled zgrade je renoviran.

2016. g. unutrašnjost Udruge u potpunosti je obnovljena i time prostor postaje primjeren za okupljanje članova, suradnika, prijatelja. Zahvaljujući donatorima, ponajprije PBZ d.d. POS Sl. Brod, Udruga ima sav potrebni uredski namještaj i opremu za nesmetani rad i okupljanje velikog broja ljudi. Informatičku opremu nabavljamo preko projekata.

Želja, ideja i sposobnosti za voditi Udrugu na korist osoba oštećena sluha imamo, ali… Nedostaje nam onaj najmanji dio – dostatna financijska potpora za osnovnu djelatnost, stalnog zapošljavanja tajnika. Nedostaje nam i volontera. Komunikacijski problemi koje imamo često su prepreka u pronalaženju mlađih obrazovanijih osoba koje bi nam pomogle u podizanju standarda pružanja usluga.

Tijekom 2019. g. dio ovih želja se ostvario. Udruzi je odobren dvogodišnji projekt „Pružanje usluge osobne asistencije osobama oštećena sluha“ kojeg financira EU iz ESF Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Zaposlene su dvije mlade fakultetski obrazovane osobe i time članovi imaju na raspolaganju dva komunikacijska posrednika, čime je svakodnevica gluhih i nagluhih u dijalogu s čujućima znatno poboljšana.

U 2020. g. Udruzi odobren drugi projekt EU iz ESF zapošljavanje žena na pomoći u održavanju higijene stambenih prostora za 30 korisnika s naglaskom pri zapošljavanju i pružanju usluga na osobe s invaliditetom.

Time Udruga krajem 2020. g. pa do kraja 2021. g. ima osam osoba zaposlenih Ugovorom o radu i dvije osobe Ugovorom o djelu.

Tijekom 2019. i 2020. g. Udruga organizira Tečaj znakovnog jezika za čujuće sugrađane u suradnji s Hrvatskim društvom tumača i prevoditelja znakovnog jezika, Zagreb. Edukaciju je do sada završilo 56 polaznika. Od njih su devet po završetku edukacije zaposlili se u srednjim i osnovnim školama Županije kao stručni komunikacijski posrednici nagluhim učenicima.

Potrebno je napomenuti da je Udrugu za svoje kvalitetno dugogodišnje djelovanje i zalaganje za ostvarenja prava i poboljšavanje životnog standarda  gluhih i nagluhih, nagrađena ŠTITOM BERISLAVIĆA dodijeljenog od Grada Slavonski Brod, kao i PLAKETOM Brodsko-posavske županije. Brojne zahvalnice i priznanja su nam potvrde uspješnih suradnji s drugim udrugama gluhih i nagluhih diljem Hrvatske i udrugama drugih invalidnosti našeg Grada.

PREDSJEDNICA UDRUGE: Jelena Ananić

TAJNICA UDRUGE: Štefica Lačić

Statut Udruge

Izvještaj o radu u 2014.