projekt, UGINBPŽ

O Dubravki

Nastavljamo predstavljanje naših žena koje pružaju uslugu pomoći u higijenskom održavanju stambenog prostora i potpore za socijalne aktivnosti osoba s invaliditetom i starije životne dobi na području Slavonskog Broda i prigradskih naselja.

Dubravka Živković zaposlena je na ovim poslovima financiranim preko projekta „Osnaži me, uključi me“, kodnog broja UP.02.1.1.13.0110, iz programa ZAŽELI – zapošljavanje žena – faza II, kojeg sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.

Zašto ste se prijavili na ovaj posao? Nije ni približno u vrsti poslova koje ste do sada radili i imate iskustvo.

Prije svega sam se prijavila jer mi je trebao posao. Sam posao, pomoć starijim osobama, privukao me je. To je bio izazov. Prije sam radila na poslovima za koji sam završila školu u Đuri (tko mojih godina nije), i na raznim drugim poslovima. Moram priznati, iz početka me bilo malo strah. Ovo je bio novi izazov. Hoće li me prihvatiti korisnici? Hoću li ja znati pružiti im ono što trebaju, da budu zadovoljni, kakve su njihove navike.

Ali su me prihvatili, ja njih i njihove navike. Uz to, kontakt sa starijim osobama u vrijeme strašnog bujanja širenja zaraze korona virusom, jesenas, bio je dodatna panika. Pri svakoj sumnji na simptome išla sam na testiranje, samo da ne bih prenijela virus tim ranjivim ljudima. Pazila sam i privatno s kime se družim samo da se ne zarazim.

Kako je sad obzirom da već skoro deset mjeseci radite?

Na poslu mi je prekrasno. Tim ljudima ne treba samo fizička pomoć. Njima treba druženja, razgovor. Da se nekom požale na nešto ili pohvale što su si novoga kupili. Što im se dogodilo dok me nije bilo. To su sve umiljati stari ljudi. Fizički posao, čišćenje, pranje, kuhanje, pratnja u kupovini ili kod odlaska liječniku, gotovo je sporedan u odnosu koliko je njima potreban netko s kim će oni razgovarati tijekom dana.

Jedan od mojih korisnika je gluha osoba. E to je bilo poseban doživljaj. Pitala sam se kako ću se ja s njim dogovoriti. Ja ne znam znakovni jezik. Ali vrlo brzo smo se mi razumjeli. Imam i kod kuće mamu osobu s problemom sluha i drugih tegoba zbog životne dobi. Ma ja sam skoro čitav dan sa starima. Lijepo je pomagati nekome tko te treba. Meni je taj posao prekrasan.

Žao mi je što moja pomoć zbog završetka projekta brzo će prestati. Sad već razmišljam kako ću ja njih povremeno obilaziti i kad mi to više ne bude radna obveza. Toliko smo se zbližili i iako imaju oni članove obitelji koji lijepo brinu o njima, opet je drugačije razgovarati s nekim tko ti nije član obitelji a imaš u njega povjerenje. Ali eto dragi su mi i znam tko što od njih najviše treba.

Zadovoljna sam i s poslodavcem, Udrugom. Brinu se o nama, redovito isplaćuju plaće, zaštitu od COVIDa redovito dobivamo. Provjeravaju jesmo li dobro, jesmo li zadovoljni s korisnicima. Pitaju imamo li kakvih problema u kontaktu s korisnicima i rješavaju ako nešto iskrsne. Ako se ukaže prilika opet ću se prijaviti da radim ovu vrstu poslova. Ne samo zbog materijalne pomoći obitelji. Mene ova vrsta posla ispunjava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s