projekt, UGINBPŽ, znakovni jezik

Upoznajte našega Marka, zaposlenika na projektu Udruge

Prošli mjesec naš tumač i prevoditelj Dunja Blažević otišla je na novo radno mjesto za koje se i školovala. Na njezino mjesto došao je Marko Rubil.

On će nastaviti njen posao koji Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije provodi kroz projekt „Pružanje usluge osobne asistencije osobama oštećena sluha“ kojeg financira EU iz ESF u 100% intenzitetu iz programa “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II”, skupina 2: UP.02.2.2.09.0006 u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt je započeo 15.ožujka 2019.

U nastavku se upoznajte s Markom.

Za početak, molim te da nam kažeš nešto o sebi.

Zovem se Marko Rubil i imam 27 godina. Završio sam Osnovnu školu ‘Bogoslav Šulek’ u Slavonskom Brodu, nakon koje sam upisao srednju školu ‘Matija Antun Reljković’, smjer veterinarski tehničar. Nakon srednje škole, 2014. godine, upisujem Filozofsko-teološki studij u Đakovu, te sam ove godine diplomirao. Sretno sam oženjen već 3 godine.

Evo, nakon što smo čuli neke osnovne stvari o tebi, molim te da nam kažeš što te to potaknulo da upišeš tečaj znakovnoga jezika gluhih?

Prije svega to što je otac moje supruge gluh i želja mi je bila olakšati i unaprijediti način na koji se sporazumijevamo. Druga stvar je ta što sam se obrazovao za rad u školi i moguće je da ću se, ukoliko budem radio u struci, susresti s gluhim ili nagluhim osobama. Smatram da je to doista važno za sve prosvjetne radnike kako bi se osobama oštećena sluha pomoglo da se ne osjećaju izoliranima od društva, već da vide da se netko trudi da se oni osjećaju ravnopravni kao i drugi.

Iza tebe je mjesec dana rada, kakva su ti iskustva?

Jako sam zadovoljan s dosadašnjim radom s članovima udruge i zahvalan sam im što su me brzo prihvatili. Puno mi znači to što imaju strpljenja i razumijevanja u komunikaciji sa mnom, jer je mom znanju znakovnog jezika još uvijek potrebno napredovanja i nadograđivanja. Znam da im nije lako nakon godinu i pol trajanja ovoga projekta naviknuti se na novu osobu, stoga sam im posebno zahvalan na srdačnoj dobrodošlici i otvorenosti. Ono što mi svakodnevno pomaže u radu je to što svojim radom mogu olakšati svakodnevicu onima koji zbog oštećenog sluha nailaze na brojne prepreke. Zato ću se truditi da kroz rad s gluhim i nagluhim osobama budem što adekvatnija pomoć svim članovima udruge, ali i ujedno raditi na širenju svijesti o uključivanju osoba s invaliditetom u društvo. Svaka osoba ima jednako dostojanstvo bez obzira na oštećenja koja ima i mi kao društvo trebamo raditi na tome da se nitko ne osjeća manje vrijedan, nego da jedni drugima pomognemo život učiniti ljepšim i lakšim.

Drago nam je što si postao dio naše Udruge i što ćeš svojim radom nastaviti olakšavati svakodnevni život naših članova. Vjerujemo da ćeš kroz rad s našim članovima obogatiti svoja znanja i životna iskustva. Želimo ti puno uspjeha u daljnjem radu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s