projekt, UGINBPŽ, znakovni jezik

Pomoć članovima za vrijeme epidemije

Vrijeme je opasnosti od širenja zaraze koronavirusom (SARS-CoV-2) koji se pojavio 2019. prvo u Kini. Zbog opasnosti od širenja zaraze rad se Udruge promijenio kao i pružanje usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika.

Upitali smo komunikacijskog posrednika Udruge, Dunju Blažević, zaposlenu preko projekta “Pružanje usluge osobne asistencije osobama oštećena sluha” kojeg financira EU iz ESF u 100% intenzitetu iz programa “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II”, Skupina 2: UP.02.2.2.09.0006 u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” kako sada pomaže članovima kada se moraju poštivati mjere opreza propisane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i HZJZ.

Pitanje: Dunja, kako se odrazilo na tebe vrijeme ove epidemije? Što se sve promijenilo?

Dunja: Od proglašenja epidemije prošlo je nekoliko tjedana i još uvijek se navikavam na nov način rada, ali i na promjene u osobnom životu. Svakodnevno pratim novosti na TV-u. Trudim se pridržavati svih navedenih mjera, od socijalne distance, nošenja zaštitne opreme i slično.

Radim kao tumač/prevoditelj i obično sam s korisnicima odlazila na mjesta gdje mi je potrebno komunikacijsko posredovanje. Sad se to sve promijenilo. I način rada i radno vrijeme.

U samoj Udruzi sam povremeno, ali sam na mobitelu stalno. Korisnici koji nisu iz Grada ionako ne mogu dolaziti zbog zabrane kretanja. A i nema javnog prijevoza. Tako da moraju ostajati u svojim općinama, kućama. Svi bolnički pregledi, odlazak u javne ustanove, svakodnevni poslovi su za sada odgođeni. Zahvaljujući modernoj tehnologiji mogla sam biti dostupna svojim korisnicima stalno. Komunicirali smo putem video poziva ili porukama. Ponekad je korisnicima potrebno pojašnjenje uputa Stožera civilne zaštite, privatni razgovori, utjeha da im bude lakše.

 

Pitanje: Kako sada uopće radiš?

Od jutra stižu video pozivi ili mobilne poruke. Netko od članova treba lijekove ili nešto iz trgovine ili samo pojašnjenje novih mjera Stožera civilne zaštite. Ako su potrebni lijekovi ili kupovina osnovnih namirnica prvo se dogovorim sa svojim korisnicama i zatim nazovem njihovog obiteljskog liječnika i prenesem poruku. Ako je korisnik iz grada, odem na njihovu adresu, uzmem iskaznicu i čekam u redu. Ponekad se zna dogoditi da čekam sat vremena pred nekom od ljekarni ili trgovina.

Rad trgovina je ograničen pa mi tu povremeno pomaže i Mateja, koordinatorica ovog projekta, naša tajnica ili Jelena, predsjednica, kad stigne.

Uz sve ovo navedeno imam i administrativnih poslova, evidencije izvršene usluge i slično.

 

Pitanje: Što kada tvoji korisnici trebaju nešto u Mirovinskom, Zavodu za zapošljavanje, bankama i drugim institucijama?

Isto. Prvo se dogovaram s korisnikom putem video poruka. Onda zovem te institucije, dobijem odgovor i opet video pozivom razgovaram s korisnikom.
Stalno sam na mobitelu, video pozivima. Ovakav način rada produžava vrijeme obavljanja pojedinog posla.

 

Pitanje: Osobama oštećena sluha problem je komunikacija, često si im ti, kao i drugi komunikacijski posrednici, most u prevladavanju barijera koje imaju. Kako si zadovoljna s poslom?

Zadovoljna sam poslom koji radim. Od samo početka rada u Udruzi osjećam se prihvaćeno i volim provoditi vrijeme s članovima Udruge. Već mi nedostaju druženja srijedom popodne u Udruzi. Veseli me što im mogu pomoći, makar to bila i mala pomoć.

Volim provoditi vrijeme s njima i susretati se s novim stvarima, situacijama. Posao je dosta dinamičan.

Nadam se brzom završetku ove epidemije i popuštanju mjera kako bismo se mogli više družiti uživo, a ne samo preko video poziva.

 

Svi se nadamo i želimo da ova epidemija prođe što prije i sa što manje posljedica, oboljelih, u Hrvatskoj i u našoj Županiji.

Dunja: Dragi članovi ostanite doma. Pridržavajte se uputa stručnjaka, nosite maske, rukavice ako baš morate nekuda ići. Perite ruke, izbjegavajte rukovanje i bliske kontakte. Tako se brinete za svoje najmilije i sebe. Pratite Facebook i službene stranice Udruge.

Komentiraj