projekt, UGINBPŽ, znakovni jezik

Prava i obveze korisnika i tumača/prevoditelja znakovnoga jezika

U Udruzi je održano predavanje vezano za Etički kodeks tumača / prevoditelja znakovnog jezika te prava i obveze tumača / prevoditelja kao i članova / korisnika komunikacijskog posrednika ostvarenog projektom „Pružanje usluge osobne asistencije za osobe oštećena sluha“ iz Europskog socijalnog fonda, operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Iako se naši članovi koriste ovom uslugom već dugi niz godina nije na odmet podsjetiti ih na njihove obveze i prava kao i na sam Etički kodeks tumača/prevoditelja znakovnoga jezika, obvezu diskrecije, čuvanja privatnih tajni, korektnosti i poštovanja svih dionika u komunikacijskoj suradnji.

Članovi moraju biti svjesniji da im je osobni život i životne potrebe uz komunikacijskog posrednika pojednostavljen, odnosno olakšan. Time i cijeniti pomoć osobe koja poznaje oba sustava komuniciranja: znakovni i verbalni. Obveza tumača/prevoditelja uspostavljanje je posredne komunikacije i težnja da njegova usluga rezultira jasnoćom i razumijevanjem potrebe svih dionika u kontaktu. Tumač/prevoditelj obvezan je biti neutralan, točan i ne smije izražavati svoje mišljenje niti prijedloge.

Po završetku službenoga dijela sastanka predsjednik i tajnica su obavili neformalan razgovor s članovima korisnicima usluge o njihovim dojmovima ili primjedbama o novoj komunikacijskoj posrednici Dunji Blažević, obzirom da im je već više od 2 mjeseca na usluzi. Članovi nemaju gotovo nikakve primjedbe. Čak su veoma zadovoljni Dunjinom osobnošću. Naglašavaju da rado hoće pomoći i za puno stvari koje nisu vezane samo za prevođenje. Osjećaju se slobodno u obavljanju privatnih poslova jer Dunja ostavlja dojam povjerljive osobe. Dvoje-troje članova starije životne dobi imaju primjedbu na nove znakove znakovnog jezika koje Dunja koristi, ali im ne smeta jer smatraju da je dobro naučiti nešto novo.

Zaključili smo da su članovi vrlo brzo prihvatili novu osobu, što baš i nije karakteristično za gluhe osobe. Time je i rukovodstvu Udruge olakšano saznanjem da su svojim članovima pružili i kvalitetnu komunikacijsku uslugu kroz takvu osobu.

Navedeni projekt, “Pružanje usluge osobne asistencije osobama oštećena sluha”, financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 667.540,00 kn, intenzitet potpore je 100%, a trajat će 26 mjeseci.

Autor fotografija i članka: Tomislav Lačić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s