UGINBPŽ

Rezime obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih

Zacrtano je ostvareno: veliki broj ne-gluhih građana u našem prostoru, i pri tome se pokazati u što boljem svijetlu – onakvi kakvi doista jesmo (a zbog našeg načina komuniciranja s vremena na vrijeme susrećemo se s blagim predrasudama).

Zadatak: i dalje raditi na tome da različitost ne bude prepreka pri kontaktima sa ostalim sugrađanima.

Najradosniji smo bili za posjeta mladih sugrađana iz nekoliko osnovnih škola, jer educirati takvu populaciju od nasušne je potrebe, osobito za naše najmlađe i mlade članove i sve osobe oštećena sluha. Ne čuti ili čuti slabo ne bi trebalo biti razlogom ne prihvaćanja u igru, razgovor, zajedničko učenje ni u školi ni kod kuće.

Nekoliko nadarenih učenica 5 razreda OŠ “Hugo Badalić” pod vodstvom gđe  Željke Mendek Ocelić i njihove defektologinje gđe Slavice Bitunjac (naše volonterke) bili su nam gosti u Udruzi.

Učenice 5.r OŠ "Hugo Badalić" s našim članovima
Učenice 5.r OŠ "Hugo Badalić" s našim članovima

Potom 30-tak učenica i učenika 1. i 2. razreda OŠ “Antun Mihanović” imali su mogućnost upoznati se radovima naših članica i predmetima koje su koristile možda njihove prabake i pradjedovi.

Učenici OŠ "Antun Mihanović"
Učenici OŠ "Antun Mihanović"
Učenici OŠ "Antun Mihanović"; Dora, Antun i :)
Učenici OŠ "Antun Mihanović"; Dora, Antun i 🙂
Učenici OŠ "Antun Mihanović"
Učenici OŠ "Antun Mihanović"

Zahvaljujemo se od srca učiteljici Sudarević i učitelju Tandariću na samoinicijativi u organizaciji posjeta.

Dobrih sat vremena naša Udruga je orila od glasića mališana, a članovi, isprva zbunjeni tolikim brojem posjetitelja, spremno su odgovarali na sva njihova pitanja, pokazali im dvoručnu abecedu i sve  što ih je zanimalo.

Vrlo smo radosni što su nas posjetili i učenici OŠ “Milan Amruš” – njih dvadesetak sa svojim učiteljicama. Kratko su se zadržali jer je bilo malo članova Udruge. Ali obećavamo novi susret i novo druženje već uskoro.

Brodska Udruga NADA koja okuplja žene liječene od raka obišla je našu Izložbu i time potvrdila dobru volju za suradnjom.  Hvala im. Cijenimo sve kojima je naša Udruga mjesto gdje rado dolaze, a naši članovi, bez obzira na probleme komunikacija, su osobe s kojima se rado susreću. Članice Uduge NADA su nama poželjele dobar rad i blagonaklonost institucija koji taj rad sufinanciraju, a mi njima što manje članica i dugoročno ozdravljenje svake ponaosob.

Članice Udruge NADA s našim članovima
Članice Udruge NADA s našim članovima

Stručno oko gdina Toldija pregledalo je našu izložbu i dalo nam vrlo prolaznu ocjenu. Da, moramo se hvaliti, jer pohvala dolazi od pravog znalca.

Gospodin Toldi (lijevi;) u razgledanju izložbe
Gospodin Toldi (lijevi;) u razgledanju izložbe

Moramo se hvaliti i s poklonom. Naime, priznati brodski slikar Ivan Matanović članovima je poklonio dvije prekrasne slike s motivima našega grada. Njegove slike nam već krase našu veliku salu za druženje i članovi ga često spomenu u priči o dobrim ljudima i njihovima dobrim djelima.

Imali smo zadovoljstvo i čast da naš gost bude naša dugogodišnja tajnica gđa Ankica Hitrec, koja je trenutno u mirovini. Neki članovi našu bivšu tajnicu nisu vidjeli i 7 godina. Realizatori ovog iznenađenja/druženja su Andrija Matošić i Štefica Lačić, sadašnja tajnica.

Gđa Hitrec, pomalo je vremešna (po dokumentima), ali veoma vedrog duha. Stalno je prigovarala na štap koji mora nositi sa sobom i šalila se na svoj račun. Suze radosnice kod susreta, zamijenile su suze žalosti kad smo se nakon 2 sata rastajali. Puno evociranih uspomena, zahvalnosti na svemu što im je za vrijeme dok je radila u Udruzi pružila – 20 godina!! Dirljivo i za pouku svim tajnicama svih udruga.

Zajedničku sliku smo stavili na zid za dugotrajnu uspomenu koju ionako nosimo u našim srcima za ovu izvanrednu ženu.

Fotografija s bivšom tajnicom, gospođom Hitrec
Fotografija s bivšom tajnicom, gospođom Hitrec
Još malo atmosfere sa zabave...
Radost članova zbog posjete bivše tajnice

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s